AMFITEATR NOWY SĄCZ

Priorytetem dla formy w pełni zadaszonego amfiteatru było takie ukształtowanie bryły obiektu, aby ingerencja w otaczający krajobraz parku była możliwie jak najmniejsza. Stało się to nie lada wyzwaniem zważywszy na fakt, że wytyczne dla nowego budynku amfiteatru przewidywały pełne zadaszenie zarówno sceny jak i widowni na 3 tys. miejsc i stworzenie potężnych rozmiarów przedpola dla pomieszczenia takiej ilości użytkowników.

_

Pierwszym założeniem było wytyczenie „terytorium” obiektu poprzez zastosowanie podwójnej ściany o stałej wysokości 4,05m, wyznaczającej granicę amfiteatru.

Powstał obiekt o klarownym i funkcjonalnym układzie jako nowo ukształtowana formacja ziemno – żelbetowa z wtopioną, maksymalnie wypłaszczoną widownią amfiteatralną z jedną główną trybuną opartą na kształcie litery V. W wolnej przestrzeni przylegającej do widowni, w obszarze podwójnego muru, rysuje się szeroki prawie 4 metrowy trakt tworzący kuluary jak w tradycyjnym teatrze. Program amfiteatru uzupełnia budynek zaplecza okalający scenę od strony północnej oraz część magazynowo-techniczna i blok toalet, obsługujących także park, zlokalizowane pod trybuną w części południowej. Obiekt wpisuje się w regularny kształt trapezu, a obrys zadaszenia pokrywa się z rzutem amfiteatru.

_

Trapezoidalny plan amfiteatru wyniknął z proporcji ukształtowania widowni i sceny. Krzywa widoczności, dostępność i wypiętrzenie widowni, a także względy akustyczne przeważyły o tym, że taki właśnie kształt rzutu okazał się optymalny. Pomimo znacznej ilości widzów nawet najdalej położone rzędy mają dobry kontakt wzrokowy ze sceną, a niewielkie wypiętrzenie tylnych sektorów pozwala na całkowite schowanie odbywających się widowisk 'za murem’. Powstała przestrzeń jest bardzo kameralna i a jednocześnie zaskakująco monumentalna. Dzieje się tak za sprawą zadaszenia, które jest białe, lekkie i sprawia wrażenie oderwania od masywnej podstawy, a układ drewnianych dźwigarów niczym kręgosłup prehistorycznego gada wyznacza krawędzie podniebienia.

_

Projekt amfiteatru w maksymalny honoruje zieleń, która stanowi element składowy architektury. Ukształtowany po obwodzie mur kamienny pokryty jest okładziną kamienną. Z czasem obrośnie bujną roślinnością wtapiając amfiteatr w otaczającą zieleń parkową.

 

Lokalizacja

ul. Ogrodowa, Nowy Sącz

Zespół projektowy

Anna Małek, Tomasz Błażyca, Bartosz Garczarczyk, Paweł Maryńczuk

Konstrukcja: mgr inż. Adam Łój, mgr inż. Michał Wach

Konstrukcja zadaszenia: Abastran Sp. z o.o.

Konstrukcja z drewna klejonego: NORDWOOD Sp. z o.o.

Instalacje sanitarne: Pracownia Projektowa M2o Projekt Maciej Olszowski

Instalacje elektryczne: Pracownia Projektowa PAWLAK

Generalny wykonawca

ERBET Sp. z o.o.

Inwestor

Miasto Nowy Sącz

Powierzchnia zabudowy

3 657 m2

Powierzchnia użytkowa

3 580 m2

Projekt

IX 2019 – III 2020

Realizacja

2020 - 2021

Koszt inwestycji

Łączny koszt rewitalizacji Parku Strzeleckiego 53 000 000 PLN

Zdjęcia

ERBET Sp. z o.o.